Als jonge jongen wilde hij vrachtwagenchauffeur worden. Ondertussen is hij al ruim 25 jaar eigenaar van zijn eigen bestratingsbedrijf en heeft hij een eigen cafetaria. Gerrit Koopman uit Oldebroek vertelt hoe het leven soms anders loopt.

DOOR FRED SCHUCH

“Ik was 17 toen ik bij het stratenmakersbedrijf van Teunis Tichelaar begon. Met 4 man vormden we een ploegje. Mijn ambitie was om vrachtwagenchauffeur te worden, maar voordat ik er erg in had was ik 13 jaar verder, nog steeds stratenmaker en hield ik van het vak. Ondertussen wilde ik zelf verantwoordelijk zijn voor een ploeg en dus besloot ik in 1995 om samen met Henk Dijkhuizen ons eigen bedrijf te beginnen.”

Vertrouwensband

“Als onderaannemer van de grote wegenbouwers werken we tegenwoordig met zo’n 40 à 50 man in een straal van zo’n 100 kilometer. Hierbij is de prijs belangrijk, maar wat we van onze opdrachtgevers horen is dat het nakomen van onze afspraak nog veel belangrijker is. Daar zetten we dan ook altijd op in: Eerlijk zijn naar de klant en die tevreden houden. Dat geldt trouwens ook voor de band met onze medewerkers. We hebben een man of zes die hier al meer dan 15 jaar werken, en dat vind ik mooi. Die vertrouwensband hebben onze uitvoerders ook met onze opdrachtgevers, en zo weten ze ons te vinden. Zij zijn dus onze vertegenwoordigers geworden.”

Genieten met de klompen aan

Als man van de praktijk zit Gerrit zelf ook nog vaak met zijn knieën in het zand. “Samen met Jan-Willem Spijkerboer van de planning en calculatie, doe ik nogal eens een weekend- of avondklus op projecten die snel af moeten. Meestal zijn dat rotondes, provinciale wegen of busbanen. Als de contouren van het project zichtbaar worden tijdens het banden zetten, dan sta ik met mijn klompen aan te genieten. Opdrachtgevers waarderen dat trouwens wel, als ze zien dat ik zelf ook zo betrokken ben.”

Op zoek naar jong talent

“De laatste 5 tot 7 jaar is het lastig om aan jong talent te komen. Dat is jammer, want het is toch prachtig om elke dag lekker buiten te werken en met je eigen handen iets moois te maken. Gelukkig is mijn oudste zoon na zijn wegenbouwopleiding ook bij ons in dienst gekomen. Van mij hoefde dat niet, want ik wil vooral dat hij plezier heeft met wat hij doet. Maar ik ben wel trots op hem.”

Bushokjes en reclamezuiltjes

Waar Gerrit ook trots op is, is een project dat zij ooit voor de gemeente Amsterdam mochten uitvoeren. “In 2013 zou JCDecaux alle 1500 bushokjes in Amsterdam vervangen en ook nog eens 950 reclamezuiltjes plaatsen. Zij zijn wereldmarktleider op het gebied van straatmeubilair en de op een na grootste buitenreclame-exploitant ter wereld. Wij zijn toen drie maanden lang, 24/7 voor hen aan het werk geweest in shifts van 8 uur. Dat was een uitdagende klus, maar daar houden we juist wel van.”

Puntzak en straathamer

Dat Gerrit ondernemend is blijkt ook wel uit een andere anekdote: “Bij ons in Oldebroek hoorde ik van de toenmalige eigenaar van een café/cafetaria dat hij de boel wilde verkopen. In een opwelling vroeg ik hem wat hij ervoor wilde hebben en nu ben ik alweer 12,5 jaar eigenaar van cafetaria ’t Wissel. Samen met een ander meisje runt mijn vriendin de zaak. Om er wel een beetje een stratenmakerstwist aan te geven is het logo een combinatie van een puntzak en een straathamer.”

Koopman Bestratingen

Bovendwarsweg 78

8096 PR Oldebroek

Tel: 0525 - 74 50 60

www.koopmanbestratingen.nl