Het is een bijzondere tijd met het coronavirus.

Kinderen mogen voorlopig nog niet naar school , horecagelegenheden blijven voorlopig dicht en therapeuten/kappers mogen hun beroep ook nog niet uitoefenen. Dit natuurlijk samen met nog vele andere beroepen die teveel zijn om op te noemen. Dit alles om het virus in te dammen door tijdelijk “sociale afstand” te creëren. Het virus is enorm besmettelijk en daarom zijn deze maatregelen ook noodzakelijk om met name de zwakkere mensen in onze samenleving te beschermen.

Onze branche mag gelukkig nog met passende maatregelen doorwerken en daar zijn we het kabinet dan ook heel dankbaar voor. Zorg er dan ook voor dat wij laten zien dat we professionals zijn en dat wij ons aan de regels en adviezen houden die gesteld zijn. Het protocol veilig doorwerken in de bouw hebben jullie ook allemaal als nieuwsbrief ontvangen. Zorg dat we niet onze eigen ruiten in gooien en dat er straks allerlei berichten in de media komen van straatmakers die zich niet aan de regels houden. Dit kan gewoonweg niet en kunnen we ons absoluut niet permitteren. Heel Nederland kijkt naar ons, omdat er veel mensen thuis werken of thuis zitten zonder werk!

Het zal de komende maanden niet makkelijk worden en het werkaanbod zal waarschijnlijk een stuk minder gaan worden. Opdrachtgevers werken veelal vanuit huis met beperkte middelen en daardoor worden er minder projecten goed voorbereid. Aanbestedingen stagneren en grotere projecten worden uitgesteld. Mijn advies is dan ook om NU met je opdrachtgever in gesprek te gaan om te zorgen dat de projecten in de toekomst niet teveel gaan stagneren. Samen met de AFNL, MKB Nederland, VNO-NCW en Bouwend Nederland worden er brandbrieven gestuurd naar gemeentes en opdrachtgevers om dit probleem onder de aandacht te brengen.

Ons bereikt ook het nieuws dat leveranciers van materialen en materieel kampen met langere levertijden vanuit het buitenland. Grenzen in diverse landen zijn dicht en daardoor zijn bijvoorbeeld werkhandschoenen, natuursteen ,machines etc. moeilijker leverbaar.

Ook willen we benadrukken dat we een warme vereniging zijn die al meer dan 55 jaar actief is in de branche met leden die elkaar helpen en versterken. In tijden van crisis zoals nu moeten we er juist staan voor elkaar. Mocht het werkaanbod minder worden of heb je juist extra inzet nodig, denk dan aan de OBN leden en bied je vraag en aanbod aan op het portaal. Mocht je dit lastig vinden kun je ook een mail sturen naar info@obn.nl . Ook natuurlijk voor al je andere vragen kun je met ons contact opnemen en zullen we er alles aan doen om je een passend advies te geven.

Bijeenkomsten gecanceld

Omdat fysiek contact op dit moment niet mogelijk is, zijn de regiobijeenkomsten en de voorjaars ALV gecanceld. Mogelijk gaat de najaars ALV wel door en zullen we alle onderwerpen behandelen. Probeer dus in deze tijd creatief te zijn met je bedrijf en ga het gesprek met je opdrachtgever aan. Neem de veiligheidsregels in acht en laat zien dat we trotse professionals zijn die je met een boodschap op pad kunt sturen. Samen zijn we sterk en gaan we deze tijd echt doorstaan. Na regen komt zonneschijn en we moeten leren dansen in de regen nu.

Het zal voor onze branche ook niet makkelijk worden, maar we mogen gelukkig nog steeds doorwerken. Omdat het er op lijkt dat het virus zich minder snel verspreid is de hoop dat de maatregelen niet verder aangescherpt zullen worden. Op den duur zullen er regels versoepeld gaan worden en zal de economie weer verder op gang komen. Wij hopen dat het virus snel onder controle is en dat jullie en je naasten deze tijd gezond doorstaan. Vol goede moed gaan we er het beste van maken zodat de B.V. Nederland snel genezen en hersteld is.

Namens het bestuur en regiovertegenwoordigers van de OBN.