Hoe kun je een straatwerkplan generen? Op welke manier zorg je dat jouw bedrijf digitaliseert? Wat zet je in jouw Algemene Voorwaarden? En hoe bereken je de kostprijs van je werk? Op dit soort vragen vind je het antwoord bij de Ondernemersvereniging Bestratingen Nederland. Lid worden van de OBN is om meerdere redenen een slimme zet: deze branchevereniging staat voor het belang van de leden, deelt veel nuttige kennis, ondersteunt bij problemen én zorgt dat collega-bedrijven elkaar ontmoeten.

DOOR DAPHNE DOEMGES ENGELEN

Aannemersbedrijf de Jong Hoogwoud koos voor een lidmaatschap van de OBN. Vooral het regelmatige contact met collega-aannemers, leveranciers en opdrachtgevers is voor deze onderneming een pré. Een ander pluspunt van het lidmaatschap is de samenwerking die ontstaat met medeleden, met als doel gezamenlijk te werken aan innovaties. Zo ontwikkelde het bedrijf samen met De Krom Bestratingen uit Etten-Leur een robot die het zware werk van de stratenmaker over kan nemen, zonder dat dit ten koste gaat van de toegevoegde waarde van de vakman.

bekijk de video>>

Gelijkstemde collega’s

Dit soort samenwerkingsverbanden is voor Johan de Krom, mede-eigenaar van bestratingsbedrijf De Krom het grootste pluspunt. “De belangrijkste reden voor ons om lid te zijn is dat we met gelijkgestemde collega’s uit het land contact hebben. Ik zeg bewust ‘collega’s in plaats van ‘concurrenten’. Het zijn allemaal kwalitatief goede bedrijven, waarmee we goed communiceren en samen de BV Nederland onderhouden.”

bekijk de video>>

Veilig doorwerkprotocol

De Krom is ook blij met de ondersteuning vanuit de OBN zelf. “Denk aan het veilig doorwerkprotocol. Dat bestond al voor de bouwsector, maar is door de inspanning van de OBN aangepast op bestratingsbedrijven. Een ander belangrijk voorbeeld is het beschikbaar stellen van Algemene Voorwaarden voor bestratingsbedrijven. Daarin wordt onder meer omschreven hoe je als bestratingsbedrijf behandeld wilt worden. Het is heel mooi dat de OBN daarin mee wil denken met ons!”

bekijk de video>>

Samen sparren

Steeds meer bestratingsbedrijven ervaren de voordelen van een OBN-lidmaatschap. Neem Cees Bakker van Ceba Bestratingen. De uitvoerder licht toe: “Sinds we bij de OBN aangesloten zijn, hebben we daar al diverse keren de voordelen van ervaren. Zo hebben we bijvoorbeeld afgelopen jaar het onderhoudsbestek bij ons in de gemeente aangenomen. Dat verliep in samenwerking met een ander OBN-lid, een aannemer. Wij wisselden met deze aannemer kennis uit hoe we het beste zo’n onderhoudsbestek kunnen aanvliegen, waardoor we uiteindelijk het project verkregen.”

bekijk de video>>

De voordelen op een rij!

  • Regelmatig contact met collega-aannemers, leveranciers en opdrachtgevers.
  • Uitwisselen van ervaringen en bespreken van uitdagingen.
  • Samenwerking voor het ontwikkelen van innovaties.
  • Aantrekkelijk maken en houden van de branche voor jonge talenten.
  • Ondersteuning bij bedrijfskundige en juridische vraagstukken.
  • Uitgebreide digitale kennisbank met tal van blogs en video’s over de praktische en bedrijfskundige zaken van het vak.