Over het nut van de OBN hoeft hij niet meer overtuigd te worden, want hij is met zijn bedrijf al ruim 25 jaar lid. Je kunt er samen problemen bespreken en oplossingen bedenken. Tonnie van Beek vertelt in een openhartig interview over de ups en downs van zijn stratenmakersleven.

DOOR FRED SCHUCH

“Mijn vader was stratenmaker, maar ik had andere plannen”, vertelt Tonnie met een glimlach. “Maar ja, ik kwam in die tijd niet aan een baan, dus stelde hij voor om voorlopig toch maar bij hem te komen werken. Zo heb ik het vak geleerd en ondertussen behaalde ik al mijn vakdiploma’s en middenstandsdiploma. Toen ik in 1992 dertig jaar oud was begon ik uiteindelijk voor mezelf, toch als stratenmaker, als onderaannemer voor maar één opdrachtgever.”

Liever met elkaar dan tegen elkaar

“In onze omgeving stikt het van de bestratingsbedrijven, maar omdat je Nederland niet in je eentje kunt bestraten vind ik dat totaal geen probleem. Je kunt dan beter mét elkaar werken dan tegen elkaar. Ik heb dus best een goede band met de collega’s in de buurt, zolang ze je personeel maar niet wegpikken of onder de kostprijs rekenen.”

Plannen in duigen

Rond 2010 had Tonnie plannen om, samen met een beoogd compagnon, meer als hoofdaannemer te gaan werken. Alle plannen waren al klaar om daarmee van start te gaan toen één van zijn grotere klanten failliet ging. “We hadden al een maand of vier aan een stuk of vijf projecten gewerkt toen dat gebeurde. De aannemer liet ons met een paar ton aan openstaande rekeningen zitten. Dat deed veel pijn. Ons plan viel dus in het water en door met elkaar keihard te werken hebben we met kleine plusjes het hoofd boven water gekregen. Gelukkig is dat ondertussen verleden tijd, maar het duurde wel lang voordat we weer op sterkte waren. Maar ik ben enorm trots dat we het toch gered hebben.”

Mooi, maar ondergewaardeerd vak

“Het positieve van zo’n ervaring is dat je er van leert. Zo besef je ook dat je met een man of 12, 13 personeel lekker kunt werken en dat het zo wel goed is. We hebben een mooi vak en daar geniet ik nog steeds van. Zelf werk ik een dag of 3 tot 4 per week mee. De administratie of de inkoop regel ik meestal in de avonduren. Het is wel jammer dat ons vak ondergewaardeerd wordt. De hoofdaannemers pakken nog steeds aanbestedingen onder de kostprijs, waarvan wij uiteindelijk de dupe zijn. Gelukkig besteedt de OBN hier veel aandacht aan en begint dat langzaam aan te veranderen

Verjonging of vergrijzing?

Als OBN- en SEB-lid werkt Tonnie van Beek Bestratingen al lang met machines. “Er is hierdoor veel veranderd. Het werk is veel minder zwaar dan vroeger. Toen was je kruiwagen je beste vriend”, zegt Tonnie lachend. “Ik vind het machinaal werken een goede ontwikkeling en hoop dat dit aantrekkingskracht op de jongere generatie heeft. Ik zie de vergrijzing van de vakmannen toch als een enorme uitdaging voor de toekomst. Hopelijk kan de OBN ook hier positieve invloed op uitoefenen, want bestraten zal altijd nodig blijven.”

Tonnie van Beek Bestratingen

Heidepad 69 8091GR WEZEP

Tel: 06-53838872

www.tvanbeek.nl