Evenementenhal Hardenberg was van 5 t/m 7 februari 2019 voor de twintigste keer het toneel van de Infra Relatiedagen. De vakbeurs voor grond-, weg- en waterbouwprofessionals. Een mooie gelegenheid om de leden van de OBN weer eens bij elkaar te brengen.

DOOR FRED SCHUCH

Voor sommigen is het een flinke rit naar het Overijsselse Hardenberg, maar een aanzienlijk deel van de ca. 50 aanwezige OBN-leden is gevestigd in het Oosten van het land, dus voor hen is de reistijd beperkt.

In de sfeervol aangeklede Scheepsbar, kunnen de verschillende OBN-leden weer eens goed met elkaar bijpraten. De OBN-leden kenmerken zich door uiteenlopende leeftijden, maar ook door het verschil aan bedrijfsomvang. Zo zijn er leden die als stratenmaker alleen of slechts met een paar vaste krachten werken, maar er zijn ook bedrijven die als hoofdaannemer met tientallen mensen grote aanbestedingsprojecten uitvoeren. OBN-leden netwerken in de Scheepsbar

Onderlinge kennisdeling vanzelfsprekend

De gesprekken gaan al gauw over de dagelijkse uitdagingen van het straatmakersvak, zoals vorstverlet en het tekort aan jong personeel. Toch valt het op dat het ene bedrijf hier minder last van heeft dan het andere, en zo kunnen de OBN-leden elkaar onderling een beetje helpen. Want ondanks dat deze bijeenkomst vooral als gezellig wordt ervaren, de onderlinge gesprekken en kennisuitwisseling zijn ook deze keer een van de toegevoegde waarden van het OBN-lidmaatschap.

Sfeervolle bijeenkomst

Voorzitter Johan de Krom is blij met de opkomst, praat de leden bij over de laatste zaken waar de verschillende bedrijven mee te maken hebben en nodigt hen uiteindelijk uit om te genieten van het uitgebreide lunchbuffet. De soep en de luxe broodjes vinden gretig aftrek en ook na de lunch worden de rondgebrachte snacks gewaardeerd. De sfeer zit er goed in, totdat er bekend gemaakt wordt dat collega Johan Minkjan eerder die nacht plotseling overleden is. Johan Minkjan leek bij de Algemene Ledenvergadering in november nog volop in het leven te staan, en het bericht komt daarom extra hard aan. Weer met beide benen op de grond, heffen enkele collega’s het glas op deze markante kerel.

Nieuwe ontwikkelingen op de beurs

Uiteindelijk besluiten de meeste leden een kijkje te nemen in de hallen van de vakbeurs. Deze dagen is er een ook aantal leveranciers op de beurs aanwezig die OBN-lid zijn. Zo zijn steen- en betonleveranciers Wienerberger, Struyk Verwo Infra en ook Vandersanden vertegenwoordigd, en kan Romfix de leden uitleggen hoe er onderhoudsvriendelijke bestrating aangelegd wordt. Machineleveranciers De Schans en Wacker Neuson showen fraai nieuw materieel. Zo is het weer goed om de nieuwste ontwikkelingen te zien voor de wereld van grond-, weg- en waterbouw.

OBN-leden testen machines op de vakbeurs