Bij de oprichting in 1994 kon stratenmaker Wim Ketelaars niet bedenken dat hij kort daarna ook een aparte BV voor groenvoorziening zou starten en uiteindelijk met vijftig man vast personeel zou werken. Het verhaal over de man achter het bedrijf.

DOOR FRED SCHUCH

Hij begon alleen, als stratenmaker. De jaren daarvoor had hij bij verschillende werkgevers gewerkt, waaronder bij Heidemij. Hij zag de winterstop, waarbij veel stratenmakers thuis kwamen te zitten, als een kans, nam ontslag en begon als zzp-er. “Met de hulp van mijn broer Adrie en hovenier Patrick van Zon deden we de eerste kleine klusjes bij particulieren”, vertelt Wim Ketelaars vanuit zijn kantoor in Moergestel. De klusjes werden groter en beetje bij beetje groeide het eenmansbedrijfje uit tot twee professionele en maatschappelijk verantwoordelijke ondernemingen met 50 man in dienst.

Ontzorgen

Wims filosofie over het succes van zijn onderneming is simpel maar doeltreffend: “Eerst goed, dan vlug.” Dit betekent dat de kwaliteit van het afgeleverde werk altijd perfect moet zijn, ook al kost het meer tijd dan begroot. Dat bewijst ook hun BRL 9334 Straatwerkcertificaat. Daarnaast voldoet het bedrijf aan de ISO 9001, VCA**, Groenkeur BRL, en met het oog op een duurzame samenleving ook aan de CO2-prestatieladder niveau 5 en de Prestatieladder Socialer Ondernemen.

“Wat ik ook belangrijk vind is dat we de klanten ontzorgen. Ik kreeg ooit de vraag of we ook sedumdaken aanlegden, en zei natuurlijk ja. Pas op kantoor hoorde ik wat dat was. Uiteindelijk hebben onze groenjongens dat eerste project perfect uitgevoerd en kregen we daarna van dezelfde opdrachtgever meerdere grotere klussen.

Na al die jaren kunnen we de klanten, naast bestrating en groenvoorziening, steeds verder ontzorgen met bijvoorbeeld daktuinen, waterinfiltratiekelders en -bergingen. We adviseren, realiseren en beheren bijna alles op het civiel- en cultuurtechnisch gebied in de buitenruimte. “Het mooiste vind ik om projecten volledig aan te nemen”, legt Wim uit. “Samen een plan maken, met de klant meedenken en het vooraf zo ontwerpen dat de onderhoudskosten zo laag mogelijk blijven en de overlast beperkt wordt. Dat vinden de klanten dan ook weer mooi.”

Xycarb Ceramics

Zo’n typisch totaalproject is de nieuwbouw van het internationale hoofdkantoor met productiefaciliteiten van Xycarb Ceramics in Helmond. De fabrikant van keramische materialen voor bijvoorbeeld LED-lampen en elektronische chips, liet W. Ketelaars bijna alle buitenwerkzaamheden doen.

“We zijn verantwoordelijk voor het grondwerk, de riolering, de bestrating, de beplanting, maar hebben ook de buitenruimte afgewerkt met het plaatsen van een fietsenstalling, hekwerken en buitenverlichting”, vertelt Wim trots.

Jan Bijker

Toekomst met de OBN

Als trouw lid van de OBN heeft Wim een duidelijke visie over de toekomst van de branchevereniging: “In de straatmakersbranche hebben we allemaal dezelfde uitdagingen: de vergrijzing van personeel, de keuze tussen handmatig en machinaal bestraten, en last van prijsvechters die zich niet conformeren aan de Arbo-regels en andere wetgeving.”

“Als we het personeel duurzaam in willen blijven zetten moeten we het werk lichter maken met automatisering, en niet alleen maar focussen op het ambacht. Jonge aanwas is ook hard nodig en in dit digitale tijdperk zie ik daar een kans. Daarnaast kan de OBN ook zij-instromers aantrekken met avond- of zaterdagopleidingen.”

“Opdrachtgevers moeten weten dat er kwaliteitsverschil zit tussen het ene straatmakersbedrijf en het andere, maar door het gebrek aan toezichthouders met kennis van onze branche komen deze er pas na de oplevering achter als een werk niet op de juiste manier uitgevoerd is. Ook is er geen controle op de naleving van de richtlijnen, waardoor correcte bedrijven al gauw te duur zijn. Ik hoop dat de OBN bij de opdrachtgevers voor meer bewustzijn gaat zorgen, zodat de branche gezond en de kwaliteit hoog blijft.”

W. Ketelaars bestratingen & groenvoorziening
Heuvelstraat 9
5066 PB Moergestel
tel: 013 513 13 39
www.wketelaars.nl