Welke technieken zijn er en welke afwegingen maken vakmannen in de praktijk? OBN-leden vertellen over de materieelkeuzes die zij maken, en hoe die in de praktijk uitpakken!

Koen Wilberts is voorman stratenmaker bij W. Ketelaars bestratingen uit Moergestel. We kijken mee bij een bestratingsklus in opdracht van de gemeente Etten-Leur. Daar wordt gewerkt met behulp van een zestons kraan met een vacuümklem erop om de tegels te leggen. “We hebben de vacuümpomp standaard achterop de kraan. Met de vacuümklem is het heel simpel om machinaal tegels te leggen.” De pakken met tegels zijn vanuit de fabriek voorgestapeld, waardoor ze machinaal snel en gemakkelijk te verwerken zijn. “De klem pakt de tegels en legt ze in het zandbed. De stratenmaker helpt rondom de kraan door de tegels aan te kloppen en recht te leggen. Vervolgens kan de kraanbediende het volgende pakket tegels er tegenaan leggen.” Ook de zware banden worden machinaal gezet; daar wordt een aparte klem voor gebruikt. “Door de inzet van de vacuümklem kunnen we makkelijker een bepaalde productie halen per dag. Toen vroeger alles handmatig moest gebeuren, kwam je wel eens gebroken thuis. De inzet van de machine scheelt enorm!”

Bekijk de video of ga naar de kennisbank

‘Zoveel mogelijk machinaal’

Ook Ronald van Peer maakt veelvuldig gebruik van de mogelijkheid om machinaal te werken. Deze voorman bij De Krom Bestratingen vertelt dat zijn ploeg bij het stratenmaken zoveel mogelijk gebruikmaakt van de machines, ook met het oog op de fysieke belasting die het handmatig werken met zich meebrengt. “Zo stellen we bijvoorbeeld machinaal de banden. Ook het afstrijken gebeurt machinaal. De stenen worden vervolgens machinaal in het zandbed gelegd, wat een enorme verlichting voor de rug betekent.”

De Krom Bestratingen maakt gebruik van een kraan die de banden stelt. “Daarnaast is een shovel alle banden aan het bij-rijden. Hierdoor hoeven we alleen nog maar met een schop het beton af te strijken, waar de banden op gesteld worden.”

Bekijk de video of ga naar de deze uitleg in de kennisbank

‘Compacte en sterke machine’

Maar welke afweging maak je bij de aankoop van een nieuwe machine? Martijn de Krom, die samen met zijn broer Johan De Krom B.V. uit Etten-Leur runt, denkt altijd zorgvuldig na over de investering van nieuw materieel. Hij zocht vooral een compacte én sterke machine, onder meer voor het mechanisch straten en machinaal banden zetten. “We kwamen uit bij een Mecalac: een kleine gewichtsklasse die tot drieduizend kilo kan pakken. Dat is ideaal bij kleine rioolwerkzaamheden of als we in smalle straatjes moeten werken.” De gekozen machine is niet uitgerust met een vacuümmechanisme, maar een klemtechniek. “Een vacuümpomp zit bij deze machine aan de zijkanten waardoor je wat in zou leveren op zicht en formaat. We zijn juist bewust voor een compacte machine gegaan.”

Bekijk de video of ga naar de deze uitleg in de kennisbank