Dat de zoon nog meer ambitie heeft dan de vader heeft Herman Koot nu al twee keer ervaren. Eerst bij zichzelf, en later bij zijn zoon Jeremy. Zo groeide het kleine familiebedrijfje uit Utrecht in twee generaties uit tot een serieuze speler in de binnenstedelijke infrawerken en verkeerstechniek.

DOOR FRED SCHUCH

“Ik was 15 toen ik bij mijn vader Mop in loondienst kwam”, vertelt Herman Koot. “Eigenlijk heet mijn vader ook Herman, maar niemand kent hem zo. We werkten toen met een man of zes. Heel eenvoudig, zonder groot materieel. Toen ik mede-eigenaar werd kochten we onze eerste shovel. Mijn vader vond dat helemaal niet nodig, maar toen we er eenmaal mee werkten was hij overtuigd. Niet veel later kochten we er nog één en ook een kraan. We groeiden door tot een club waarmee we een man of 30 aan het werk hadden.”

Herstraten met oud materiaal

Al 25 jaar lang zit Herman al niet meer met de knieën in het zand. Toch geniet hij enorm van het ambachtelijke werk. “Herstraten met oud materiaal onder de hamer vind ik nog steeds het mooist. Daarmee heb je veel eer van je werk. Dat is ook de belangrijkste reden waarom we veel in binnenstedelijk gebied werken. We doen namelijk het onderhoud voor de gemeente Utrecht, Amsterdam Centrum, Weesp en sinds kort ook voor Rotterdam Zuid. Voor het bestraten met oude keien leiden we onze mensen zelf intern op.”

Op de vraag op welk project Herman het meest trots is hoeft hij niet lang na te denken. “We zijn hier in Utrecht ongeveer een jaar lang bezig geweest met de herinrichting van het gebied rondom het Domplein en de Lange Nieuwstraat. Rond het Domplein hebben we 6500m2 divers materiaal gelegd, en ondanks dat daar best veel zwaar verkeer komt ligt het er nog steeds strak bij.”

Groei door ambitieuze zoon

“Ik ben genezen verklaard, maar tijdens mijn periode van ziekte is mijn zoon Jeremy voor mij in het diepe gesprongen. Ik was altijd een duizendpoot en regelde van alles. Toen kon ik dat niet meer. Jeremy heeft met zijn HBO-achtergrond hele andere ideeën dan ik. Hij heeft ervoor gezorgd dat we grote projecten zijn gaan doen. Door zijn ambities zijn we de laatste 4 jaar doorgegroeid van 30 naar 110 man.”

Naast de bestratingstak heeft Koot Infrawerken ook een afdeling riolering en een afdeling verkeerstechniek. “We hebben een gespecialiseerd team voor het aanbrengen van markeringen met wegenverf of thermoplast. Maar als er markeringen verwijderd moeten worden, dan kunnen we dat ook.”

Hechte familie

Behalve Jeremy zitten ook zijn dochters Priscilla en Jessica in de zaak. Zij ondersteunen hun broer met secretariële taken, administratie en de certificeringen. Hun zus dochter Kimley koos voor de zorg en werkt in het ziekenhuis. “Je kunt je wel voorstellen hoe de gesprekken thuis aan tafel gingen. Zodra er een discussie was, koos de vrouw de kant van de kinderen. Precies zoals ik dat vroeger ook had.”

Koot Infrawerken

Isotopenweg 41A

3542 AS Utrecht

tel: 0418 652 394

www.hckoot.nl