Jordi ten Brinke van Ten Brinke Bestratingen uit Hippolytushoef heeft zich opgeworpen als regiovertegenwoordiger voor de OBN. Zijn belangrijkste doel is om voor regio West, die vanaf de grote rivieren naar Arnhem helemaal tot aan Den Helder loopt, meer leden aan te trekken.

DOOR FRED SCHUCH

De inzet voor de OBN is bij de familie Ten Brinke niet vreemd. Jordi’s vader Wil, en zelfs zijn opa zijn ooit actief bestuurslid geweest. De van oorsprong Groningse opa Ten Brinke komt ruim 70 jaar geleden door de Zuiderzeewerken in de Kop van Noord-Holland terecht. Als zoon van een straatmaker houdt hij ook van het ambacht en vestigt zich daar als zelfstandige. Zoon Wil komt op zijn zestiende bij zijn vader in dienst en begin jaren tachtig van de vorige eeuw wordt hij mede-eigenaar van het bedrijf. Ondertussen zijn de activiteiten uitgebreid met grond- en rioolwerk en groeit het bedrijf gestaag. Als een echt familiebedrijf treedt ook neef Alex halverwege de jaren negentig toe.

NK Straatmaken

De zoons van Wil, Jordi en Marco, raken ook besmet met het straatmakersvirus en ontwikkelen zich tot echte vakmannen. Jordi wordt in 2010 mede-eigenaar van het bedrijf en in 2011 wordt hij zelfs Nederlands Kampioen Straatmaken. Samen met zijn broer verovert hij deze titel in 2016 nog eens. Ondanks dat Jordi als mede-eigenaar veel op kantoor zit, vindt hij het ambacht zelf nog steeds het mooist. “Als ik op een klus kom kijken krijg ik vaak de neiging om zelf mee te werken. Lekker met mijn knieën in het zand. Ik vind het soms ook wel eens lastig om te zien dat één van onze jongens een andere werkwijze heeft dan ik. Maar ja, het gaat om het eindresultaat en er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden.”

Jordi ten Brinke

Gevarieerde groep opdrachtgevers

Met een team van zo’n 35 tot 40 man werkt Ten Brinke veel voor gemeentes, scholen, woningbouwverenigingen en aannemers. Speciaal voor provinciale wegen reageert Ten Brinke op calamiteiten aan taluds van Rijkswaterstaat en herstelt hiervoor de bestrating en de bermverharding.

Voordelen OBN-lidmaatschap

Jordi vertelt over het grote voordeel van zijn OBN-lidmaatschap: “Tijdens de bijeenkomsten kom je in contact met andere straatmakers. Zo hoor je wat er in de markt speelt en praat je met elkaar over waar je zoal tegenaan loopt. Als je elkaar een paar keer gezien hebt, word je vanzelf open naar elkaar. In deze tijd is er voldoende werk voor iedereen en hoef je ook niet bang te zijn om ergens over te praten. Ik zie de collega-bedrijven ook niet als concurrenten.”

“Een ander voordeel is het uitwisselen van materieel of mensen. Zo hebben we van een ander OBN-lid ooit eens een machine geleend om machinaal te kunnen bestraten, maar lenen we ook wel eens mensen in. Omdat zij ook OBN-lid zijn weet je dat het bedrijf goed werk levert.” Voor de eerste regio-bijeenkomst heeft Jordi al het één en ander geregeld. “Ik heb een mooie locatie gevonden en hoop dat we ergens in april alle 27 OBN-leden uit regio West bij elkaar kunnen krijgen.”

Ten Brinke Bestratingen
De Wieken 1
1777 HT Hippolytushoef
Tel: 0227 591 374
www.tenbrinkebestratingen.nl