Toen Cees van Haaren in 1964 met zijn stratenmakersbedrijf startte, kon hij niet overzien dat zijn zoons Hans en Kees zijn filosofie van toen na ruim 50 jaar nog steeds deelden: het leveren van een ouderwets stukje vakmanschap.

DOOR FRED SCHUCH

Ondanks dat de tijden veranderd zijn en er ook op andere manieren gewerkt wordt dan alleen maar met de hamer, staat de filosofie van hun vader nog steeds als een paal boven water. “Ons pa kwam al heel snel in contact met de Efteling”, vertelt Hans, die het bedrijf samen met zijn broer Kees in 1994 overnam. “Hij mocht het bestratingswerk in het sprookjesbos doen. Dat doen we nu nog steeds en daar zijn we erg blij om. Het is het mooie ambachtelijk werk in een fijne sfeer met prachtige ontwerpen.”

Door omvang veel variatie

In korte tijd had hun vader een man of twintig in vaste dienst en dat aantal is nu, na al die jaren, nog niet veel veranderd. “We werken met ongeveer 25 man, waarvan er zelfs vijf of zes meer dan 35 jaar in dienst zijn”, gaat Hans verder. De twee broers, die elkaar perfect aanvullen, zijn zelf ook veel buiten te vinden. “Op het ene moment ben je projectleider, dan weer calculator, verkoper of werkgever”, legt Hans uit. “Maar ik stond net nog te helpen met het aanleggen van een riool”, vult Kees hem aan, wijzend naar zijn vieze overall. “Want behalve wegenbouw, leggen we ook riolering aan en doen we grondwerk.”

Afhankelijk van het project is Van Haaren soms hoofdaannemer, soms onderaannemer. “Met onze omvang hebben we als onderaannemer het voordeel dat we best veel eigen mensen hebben, terwijl we als hoofdaannemer klein en flexibel zijn.”

De broers Kees & Hans van Haaren

Ook al hebben de broers de voorkeur voor ambachtelijk straatwerk, de moderne manier van werken gaan ze niet uit de weg. “We zien het als een uitdaging om grote oppervlaktes machinaal te leggen”, verklaart Hans. “Dat is dan vooral een logistieke uitdaging waarbij alles tot in de puntje geregeld moet zijn. Het is geweldig als je dan ziet dat de bestrating er zowat in vliegt.”

Terug bij de OBN

Na een tijdje weggeweest te zijn is Van Haaren weer terug als lid van de OBN en weten ze nog precies welke voordelen de OBN biedt. “Het is vooral goed om collega’s uit het vak te spreken”, legt Hans uit. “Je bent daar met gelijkgestemden die allemaal dezelfde problemen tegenkomen. Je kunt dan van elkaar leren en oplossingen met elkaar delen. Zowat alle bestratingsbedrijven kampen met oudere vakmensen die de komende jaren afvloeien. Dat moeten we oplossen. Maar ook de uitdagingen als werkgever, de prijzen die onder druk staan en het vervallen van de vorstverlet zijn zaken waar we allemaal mee te maken hebben.”

Hans ziet nog een ander voordeel: “Wanneer je een paar extra handjes nodig hebt is het ook erg fijn als je een OBN-collega kunt vragen. Momenteel hebben we een klein project wat voor ons ver weg is. Dat kunnen we heel efficiënt invullen door er een collega op af te sturen. Zo verkopen we geen ‘nee’, en kunnen we er op vertrouwen dat er goede kwaliteit geleverd wordt.”

Van Haaren wegenbouw
Industrieweg 1a
5268 BC Helvoirt
tel: 0411 64 16 40
www.van-haaren.nl