Zijn opa zat voor de tweede wereldoorlog al in de spoor-, weg- en waterbouw. Ondertussen zit hij zelf ook alweer meer dan 30 jaar in het vak. Een gesprek met Ronald Schaufeli over het familiebedrijf, altijd pieken en de OBN.

DOOR FRED SCHUCH

“Mijn opa was al 70 jaar oud toen mijn vader nog maar 20 was”, vertelt Ronald Schaufeli. “Opa had voor de oorlog zo’n 200 man aan het werk, maar wilde na de oorlog niet meer investeren. Dus begon mijn vader Ad samen met zijn broer Hans in 1963 met hun eigen stratenmakersbedrijfje. Met de kruiwagen achter de fiets maakten zij hun eerste projecten in Apeldoorn. Later ging ik als kind regelmatig mee op karwei.”

Buiten de deur kijken

“Om ervaring op te doen bij andere bedrijven ging ik na mijn MTS-periode als uitvoerder bij Hogenberk in Huissen aan de slag en bij Hollandsche Wegenbouw Zanen. Toen ik daar in 1994, tijdens een recessie, weg gereorganiseerd werd, ben ik bij mijn vader in de zaak gegaan.”

Lekker regionaal

“Met ons familiebedrijf werken we vooral in de gemeente Apeldoorn. Lekker regionaal. We kennen onze schoenmaat, dus willen we het ook dicht bij huis houden. We zitten vooral in een nichemarkt van de wat kleinere projecten. Van een inrit tot aan de revitalisering van een woonwijk. Hierbij zijn we vaak in de voorbereidingsfase al bij het project betrokken. Dat geeft ons een grote mate van vrijheid. We kunnen op die manier goed sparren met andere betrokken partijen en op zoek gaan naar synergie.”

Altijd bezig

Als spil in het kleine familiebedrijf, waarbij er acht man buiten actief zijn, is Ronald nogal druk. “Als ondernemer ben je altijd bezig, constant aan het pieken. Als je niet buiten bent, dan ben je wel met de opdrachtgevers in overleg, met de administratie bezig, met het personeel of een leverancier. Aan de ene kant is het prettig om de spil van het bedrijf te zijn, maar je bent ook meteen de achilleshiel. Het maakt je kwetsbaar, en je wordt snel oud.”

Bestuursfuncties

Ondanks alle drukte maakt Ronald al jarenlang tijd voor bestuursfuncties. Ook dat is hem met de paplepel ingegoten. “Mijn vader was rond 1970 al bij de oprichting van de NSPB betrokken. Zelf zat ik later ook in het bestuur van de OBN, in de stuurgroep Arbo en Veiligheid, de SEB en andere branche gerelateerde organisaties. Zo kun je bij elkaar in de keuken kijken en word je niet bedrijfsblind. Dat vind ik ook de toegevoegde waarde van de OBN. Je hebt leermomenten door trainingen en bouwt een netwerk op. Daarom raad ik ook andere bestratingsbedrijven aan om lid te worden van de OBN. Als ondernemer gaat het er namelijk ook vooral om wie je kent.”

Schaufeli Wegenbouw

Westenenkerweg 68

7335 CZ Apeldoorn

tel: 055 533 2048

www.schaufeli.nl